Zdrowie w jedzeniu

Zdrowie w jedzeniu

Nie od dziś jest powszechnie wszystkim wiadomo, że niektóre produkty spożywcze mają bardzo cenne cechy lecznicze. Na przykład ananas doskonale daje sobie radę z różnego rodzaju infekcjami oraz zapaleniami organizmu. Działa on przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie, poprawia również przemianę materii, jak też działa wspomagająco w przypadku złamań. Z kolei na przykład banany są dobroczynne dla żołądka i chronią go przed szkodliwym działaniem kwasów żołądkowych. Mają one też właściwości silnie odkażające, jak też przeciwbakteryjne. Jeśli zaś chodzi o cebulę, to może ona działać przeciwrakowo, choć w większej ilości jest też ona źródłem wszelkiego rodzaju problemów trawiennych. Cukier natomiast ma działanie uspakajające. Dobrze jest spożyć go w przypadków problemu z bezsennością. Cukier działa także przeciw depresyjnie oraz – przy zastosowaniu zewnętrznym wspiera gojenie. Czekolada natomiast pobudza neuroprzekaźniki. Warto też powiedzieć kilka słów na temat czosnku, który ma niezwykle silne właściwości bakteriobójcze, przez co jest nazywany naturalnym antybiotykiem. Daktyle zaś mają działanie przeczyszczające. Bardzo zdrowa jest również zielona herbata, która działa odchudzająco, jak również oczyszczająco. Jabłka natomiast mają działanie przeciwbakteryjne, jednak wspomagają również łaknienie. Naturalnemu jogurtowi z kolei przypisuje się działanie antywirusowe, jak również przeciwnowotworowe.