Nowe apteki mogć być otwierane tylko przez farmaceutów – jest zgoda dwóch izb parlamentu

Izba Senatu odrzuciła dziś wniosek o odrzucenie ustawy o zmianie ustawy – Prawo farmaceutyczne (projekt poselski) i przyjęła ją bez
czytaj dalej

Chociaż wmawiają nam, że lekarz to zawód bez przyszłości – tabuny chętnych na Uczelnie Medyczne w Polsce

Jak co roku przed maturami tzw. Drzwi Otwarte na Uczelniach Medycznych. Już "po" jest m.in. Uniwersytet Medyczny w Gdańsku a
czytaj dalej

RPO chce poznać sumienie Aptekarzy

Według doniesień medialnych w Polsce pojawiają się apteki nieprowadzące sprzedaży środków antykoncepcyjnych z uwagi na powoływanie się przez farmaceutów w
czytaj dalej

Dnia 13.04.2017 Nowelizacja Prawa farmaceutycznego ma chronić pacjentów przed wzrostem cen leków - przekonuje ministerstwo zdrowia w komunikacie opublikowanym w czwartek. Resort odniósł się w ten sposób do zarzutów, że ustawa zwana "Apteką dla aptekarza" może spowodować wzrost cen leków. Zdaniem MZ na nowych przepisach skorzystają małe, rodzinne apteki, które przegrywają w konkurencji z aptekami sieciowymi. "Rozwiązania zaproponowane w ustawie – wbrew opiniom krytyków – są korzystne dla pacjentów. Obecnie sieci aptek sztucznie obniżają ceny leków nierefundowanych (w tym leków bez recepty) i sprzedają je po cenach dumpingowych" - ocenia ministerstwo.    Dnia 24.03.2017 Do dalszego procesu legislacyjnego trafią wczoraj uchwalone przez Sejm ustawy zdrowotne: 1.Nowelizacja dostosowującą prawo o transplantacjach do wymogów UE. Nowe brzmienie ustawy o pobieraniu, przechowywaniu, i przeszczepianiu komórek, tkanek i narządów. Tzw. ustawa transplantacyjna dostosowuje przepisy do dyrektyw unijnych dotyczących m.in. kodowania tkanek i komórek ludzkich oraz procedur weryfikacji równorzędnych norm jakości i bezpieczeństwa przywożonych tkanek i komórek. Celem nowelizacji jest zwiększenie bezpieczeństwa biorców oraz dawców tkanek i komórek. Ustawa dotyczy m.in. utworzenia jednolitego kodu europejskiego umożliwiającego identyfikację dawcy komórek lub tkanek dystrybuowanych w UE. Reguluje też szczegółowe wymagania w zakresie monitorowania pobranych, przetworzonych, przechowywanych lub dystrybuowanych komórek, tkanek lub narządów oraz wyrobów medycznych i materiałów mających bezpośrednio kontakt z nimi. 2.Ustawa tworzącą tzw. sieć szpitali. Nowelizacja ma zapewnić pacjentom lepszy dostęp do świadczeń szpitalnych, ambulatoryjnych i rehabilitacyjnych. Chodzi też o poprawę elastyczności zarządzania szpitalami i optymalizację kosztów leczenia. Ustawa wprowadza system podstawowego szpitalnego zabezpieczenia świadczeń opieki zdrowotnej obejmujący grupy szpitali: I, II, III stopnia, onkologiczne, pulmonologiczne, pediatryczne i ogólnopolskie (np. instytuty, szpitale resortowe). Do systemu zabezpieczenia będą kwalifikowane podmioty publiczne i niepubliczne spełniające ściśle określone kryteria dotyczące zakresu i charakteru udzielanych świadczeń. Pierwsze wykazy szpitali zakwalifikowanych do sieci poznamy nie później niż do 27 czerwca. Ustawa o sieciach szpitali została uchwalona i wchodzi w życie 3.Nowelizacja ustawy o prawach pacjenta i Rzeczniku Praw Pacjenta zwiększa prawa pacjenta w zakresie dostępu do dokumentacji medycznej oraz ochronę zawartych w niej danych osobowych i informacji o stanie zdrowia, a także doprecyzowuje przepisy dotyczące niektórych praw pacjenta, uprawnień rzecznika praw pacjenta oraz funkcjonowania wojewódzkich komisji ds. orzekania o zdarzeniach medycznych. Nowe przepisy zaczną obowiązywać 14 dni od ogłoszenia noweli.    Dnia 01.03.2017 WHO Światowa Organizacja Zdrowia ostrzega, aby sprawdzać źródła stron internetowych dostarczających informacji na temat bezpieczeństwa szczepionek. W ostatnich latach wiele stron internetowych świadczy mylące informacje dotyczące bezpieczeństwa szczepionek, wywołując falę nieuzasadnionych lęków. "Każdego dnia, dezinformacje na temat szczepionek mnożą się w internecie", mówi Isabelle Sahinovic, koordynator Vaccine Safety Net przy WHO. "To jest niebezpieczne. Musimy się upewnić, że rodzice, opiekunowie i pracownicy służby zdrowia korzystają z wiarygodnych informacji na temat szczepionek."    Dnia 06.03.2017 MZ: sytuacja dot. antybiotykoopornej bakterii New Delhi - pod kontrolą.W Polsce od 5 lat rośnie liczba zarażonych tą bakterią. New Delhi metallo-β-lactamase – enzym z grupy metalo-β-laktamaz uodparniający bakterie na wiele antybiotyków beta-laktamowych. Dotyczy to również karbapenemów, które używane były głównie do leczenia chorób powodowanych przez bakterie odporne na inne antybiotyki. Z powodu niemożliwych do opanowania infekcji bakteryjnych co roku umiera w Unii Europejskiej ponad 25 tys. osób. Tak źle z lekoopornością jeszcze nie było - ostrzega już od 3 lat Światowa Organizacja Zdrowia WHO    Dnia 18.02.2017 Sprzedaż na koniec 2016 r. całego rynku farmaceutycznego wyniosła ponad 31 700 000 000 PLN, Natomiast wartość refundacji wyniosła blisko 8 100 000 000 PLN (+2,5% do 2015roku). W styczniu 2017 sprzedaż rynku aptecznego była o 84,05 mln PLN wyższa w stosunku do sprzedaży z grudnia 2016 w którym wyniosła 2 938 mln PLN. Średnia marża apteczna w styczniu 2017r. wyniosła 26,01%. Natomiast w porównaniu do analogicznego okresu poprzedniego roku sprzedaż całego rynku zwiększyła się o 455,71 mln PLN. roku. Trwa trend wzrostu ilości klientów aptek, którzy kupują coraz więcej produktów aptecznych tj. leków, suplementów i kosmetyków    Dnia 09.02.2017 Minister Radziwiłł dla jednego z dzienników: Likwidacja NFZ to nie jest zmiana tabliczek, ale bezpośrednie wzięcie odpowiedzialności za zdrowie obywateli przez administracje państwową. Po 1 stycznia zniknie weryfikacja uprawnienia do korzystania z państwowej służby zdrowia. Nie będzie potrzebnych tylu ludzi, którzy dzisiaj się tym zajmują.     Dnia 24.01.2017 Rośnie świadomość Polaków do zgłaszania działań niepożądanych leków a czy Firmy Farmaceutyczne są z tego zadowolone? W zeszłym roku o 30 procent więcej pacjentów niż rok wcześniej, zgłosiło działania niepożądane leków do Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych. Dla firm farmaceutycznych otwiera się nowy rynek zbytu - państwa afrykańskie będą mogły importować leki.



Wpływ Selenu na ludzki organizm –medycznie jego wady i zalety

Selen uważany był kiedyś jedynie za truciznę. I rzeczywiście nią jest, ale tylko w nieodpowiednich dawkach. Za duża jego ilość – szkodzi, za mała -również. Dla zdrowia dzienna dawka selenu, to 0,00001 g a w naszym całym organizmie mamy go 0,2 cz na 1 milion ppm(jednostka wyrażania stężenia bardzo rozcieńczonych roztworów związków chemicznych).

portal medyczny

Szkodliwość selenu stwierdzono w 1933 r., gdy pszenica uprawiana na glebie zbyt bogatej w ten minerał działała toksycznie na bydło. Już dawka 1 mg na 1 kg wagi ciała wywołuje objawy zatrucia, a przy wszelkim nadmiarze inwentarz choruje i nieprawidłowo się rozwija. Nawet jajka źle się zalęgają, konie ślepną, a już 3 ppm selenu w karmie zatruwa drób. Jednak w latach sześćdziesiątych zaczął się entuzjastyczny zachwyt nad tym mikroelementem. Bez selenu nie ma zdrowia. Selen wraz z witaminą E ratuje serce.

Odkrycie selenu, jako czynnika zdrowia jest przełomem w medycynie, a także w hodowli zwierząt. Na przykład w takiej Nowej Zelandii są duże niedobory tego pierwiastka w glebie. Odkryto tam, że tajemnicze nagłe zgony dzieci, jak również i piskląt gołębi, szczególnie płci męskiej są spowodowane niedoborami selenu. W Szkocji, gdzie selenu również jest za mało, aplikuje się np. cielętom, zaraz po urodzeniu zastrzyk soli selenowych albo też kilka tygodni karmi się je doustnie maleńkimi dawkami tego pierwiastka. Podobne, choć nieco gorsze  efekty daje witamina E.

Jednak należy pamiętać, że nadmiar selenu szkodzi. Na przykład w Kolumbii, na terenach gdzie jest go zbyt dużo, ludzie łysieją i tracą paznokcie, natomiast u zwierząt można zaobserwować objawy, m. in.: niedomagania przewodu pokarmowego, wypadanie zębów, zapalenia dziąseł, skóry, uszkodzeń kończyn, utraty włosów i sierści.

A tymczasem im staranniej uprawiana jest gleba, tym więcej traci się tego pierwiastka. Wypłukuje go woda, wywiewa wiatr.

portal medyczny

Pozytywny wpływ selenu i witaminy E na serce

Podobnie jak witamina E selen jest antyoksydantem. Nie oznacza to, że składniki te mogą się całkowicie zastępować, lecz działają na pewno synergistycznie. Pełnią niezależne od siebie role, a jednak „wolą” współpracować, zastępując się wzajemnie w procesach biologicznych. Gdyby selen tylko aktywizował witaminę E już byłby niezastąpiony, niezbędny. Ale on ochrania ponadto kwasy nukleinowe przed uszkodzeniami, wzmaga naszą odporność i tym samym zabezpiecza przed licznymi chorobami. Wg Prof. dr Wilfrid E. Shute witamina E odgrywa niezwykle ważną rolę w procesie utrzymania w zdrowiu serca i unikania chorób układu krążenia. Natomiast selen jest niezbędny do prawidłowej pracy mięśnia sercowego i naczyń krwionośnych. Badania również wykazały pozytywne wyniki leczenia selenem i witaminą E choroby niedokrwiennej serca. Leczenie samą tylko witaminą E nie dawało tak dobrych wyników, jak w połączeniu z selenem.
Rola selenu w walce z nowotworem

Przeprowadzone badania potwierdziły, że wysoki poziom selenu we krwi daje dwa razy mniej przypadków śmierci i zachorowań na nowotwór niż jego niski poziom . Wiele badań wskazuje, że selen może opóźnić rozwój choroby lub nie dopuszcza do jej powstawania. Selen tak jak witamina E jako antyoksydant zmniejsza szkodliwe utlenianie komórek i nie dopuszcza do ich deformacji i uszkodzeń genetycznych DNA, a więc sprzyja prawidłowemu rozwojowi tkanek. Selen, kobalt i magnez są znane, jako czynniki przeciwdziałające uszkodzeniom chromosomów, zawierających genetyczny materiał, który jak było wspomniane, kontroluje życie komórek i ich normalne rozmnażanie.
Doświadczenia na myszach pokazały, że zwierzęta u których w celach badawczych wywołano choroby nowotworowe, a potem podawano im odpowiednie dawki selenu, zaczęły produkować 20 do 30 razy więcej ciał odpornościowych niż myszy z grupy nie doświadczalnej.

Udowodniono także, że selen dezaktywuje aflatoksyny i tym samym chroni komórki przed rakotwórczym działaniem tych trucizn, a ponadto wpływa niszcząco na pleśnie, które je produkują. Odkrycie tych faktów było podstawą do zgłoszenia patentowego, dotyczącego sposobu rozpylania soli selenu w postaci sprayu na widoczne plamy grzybicze na murach i ścianach zawilgoconych domów.

portal medyczny

Selen w codziennym żywieniu

Co należy zatem jeść, aby dostarczać organizmowi selen w optymalnych dawkach? Największym wrogiem selenu są węglowodany. Wszystkie słodkości, produkty zbożowe itp. mogą go w całości lub w części zniszczyć. Zatem unikając cukru zdobywamy selen. W obecności węglowodanów staje się on dla naszego organizmu bezużyteczny, gdyż nie jest nieprzyswajalny. Wiele możemy go znaleźć w żywności pochodzącej z pełnego przemiału ziarna, nieoczyszczanej, nierafinowanej  soli morskiej. Bogatym źródłem selenu  są ryby, szczególnie śledzie, oraz owoce morza, a więc kraby, homary, langusty, krewetki i kalmary. Duże ilości tego mikroelementu są również w nerkach wieprzowych, wołowych i cielęcych oraz w wątrobie i sercu jak również w jajkach (w żółtku towarzyszy mu witamina E). Niestety dość duże ilości selenu tracą produkty podczas ich obróbki, np. w puszkach i koncentratach jest go o połowę mniej niż w produktach świeżych. W produktach pochodzenia roślinnego również znajdziemy selen a przede wszystkim w otrębach pszennych, kiełkach pszenicy, ziarnach kukurydzy, pomidorach, drożdżach, grzybach i czosnku, a także w pieczywie razowym i innych produktach z mąki z pełnego przemiału. Warto wspomnieć, że mikroskopijne ilości tego minerału mogą decydować o naszym zdrowiu a nawet życiu.

 

Normy dziennego zapotrzebowania na selen w µg/dobę:

 

niemowlęta                                       10-15

dzieci                                                  20-30

dziewczęta 10-12 lat                          45

dziewczęta >12 lat                             60

kobiety w ciąży                                   65

kobiety karmiące                               75

chłopcy 10-12 lat                                45

chłopcy 13-15 lat                                60

chłopcy >15 r.ż i mężczyźni                70

 

Zastosowanie selenu

Selen służy w leczeniu chorób serca i naczyń krwionośnych. Jest on również stosowany do zapobiegania różnym nowotworom w tym rakowi prostaty, żołądka, płuc i skóry.

Niektórzy używają selenu w leczeniu niedoczynności tarczycy, choroby zwyrodnieniowej stawów, reumatoidalnego zapalenia stawów, choroby zwanej zwyrodnieniem plamki żółtej, kataru siennego, niepłodności, zaćmy, zespołu chronicznego zmęczenia (CFS), zaburzeń nastroju.

Jest on również stosowany do zapobiegania ptasiej grypy, leczeniu HIV / AIDS oraz zmniejszenie skutków ubocznych chemioterapii.

Siarczek selenu stosowany jest w szamponach przeciwłupieżowych i w lekach przeciwgrzybicznych a selenian sodu jest silnym insektycydem.

portal medyczny

Rola biologiczna selenu

Selen jest niezbędnym mikroelementem i musi być dostarczany w pożywieniu. Zawartość selenu w produktach spożywczych różni się znacznie, co związane jest z dużymi różnicami w zawartości selenu w glebie i wodzie w różnych częściach świata. Gleby na terenie Polski są uważane za ubogie w selen. Nie wszystkie pokarmy są dobrym źródłem selenu, bowiem pierwiastek ten nie w każdej postaci jest dobrze wchłaniany w przewodzie pokarmowym. Największą przyswajalnością ma selen pozyskiwany z drożdży. Wchłanianie selenu wzmagają białka małomolekularne oraz witaminy, głównie A, E, C. Synergiczne działanie selenu z witaminą E przyczynia się do opóźniania procesów starzenia oraz przyspieszenia regeneracji komórek. Jest on konieczny do prawidłowego funkcjonowania układów enzymatycznych. Najważniejszą jego funkcją jest tworzenie silnego antyutleniacza, enzymu zwanego peroksydazą glutationową. Chroni on czerwone krwinki i błony komórkowe przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Olbrzymią rolę odgrywa w prawidłowym funkcjonowania układu odpornościowego oraz tarczycy. Chroni serce przed działaniem wolnych rodników, pomaga w walce z depresją, przemęczeniem i nadmierną nerwowością. Selen redukuje szkodliwe ilości związków, które przyczyniają się do powstawania reumatoidalnego zapalenia stawów. Przyjmowanie selenu osłabia objawy choroby aż u 40% chorych. U mężczyzn połowa selenu akumulowanego w organizmie znajduje się w jądrach i gruczołach płciowych, a także w produkowanej przez nich spermie, wpływając w ten sposób na podtrzymanie sprawności seksualnej mężczyzn.
Suplementacja selenem ma ogromne znaczenie w przypadku osób które szczególnie są narażone na raka płuc. Selen zmniejsza ryzyko zachorowania na raka płuc przez palaczy.

Nadmiar selenu może okazać się szkodliwy dla organizmu a przekroczenie 400 mikrogramów na dobę może prowadzić do objawów zatrucia. Jednak ryzyko przedawkowania przy stosowaniu naturalnych preparatów selenowych jest niewielkie (dawki nawet do 800 µg dziennie nie okazały się toksyczne).

Należy pamiętać, że choć Selen nie jest tak popularny w  różnego rodzaju periodykach jak Magnez,Wapń to jego niedobór przyczynia się do ograniczenia sprawności układu odpornościowego, niewydolnością serca, a także objawami  i niedoczynnością tarczycy. Sprawia on, że organizm staje się bardziej podatny na działanie związków rakotwórczych. Niedobór u kobiet w ciąży może powodować nieodwracalne zmiany płodu, zwiększa ryzyko zachorowania na choroby serca i wątroby.

portal medyczny

żródło: The Lancet Journal, nih.gov, Dr. Wilfrid E. Shute’s complete updated vitamin E

Wpływ Selenu na ludzki organizm –medycznie jego wady i zalety
4.5 (90%) 2 votes

Jaka jest twoja opinia ?

← Poprzedni krok

Proszę podać poprawne imię, email oraz pytanie.

Powered by LivelyChat
Do góry