O zrównoważonej diecie

O zrównoważonej diecie

W skład zrównoważonej diety powinny wchodzić białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik oraz witaminy i pierwiastki śladowe. Największe zapotrzebowanie na białko oraz na węglowodany mają dzieci, ponieważ rosną i potrzebują energii. Organizm dorosłego człowieka nie potrzebuje już dużych ilości zarówno białka, jak i węglowodanów. Człowiek dorosły powinien więc ograniczyć spożywanie tłuszczów, a tłuszcze zwierzęce zastąpić tłuszczami roślinnymi. Warto także spożywać nie oczyszczone produkty spożywcze, a owoce i warzywa w skórkach lub łupinach. Dobrze zbilansowana dieta pomoże uniknąć nam nadwagi. Dlatego w naszej codziennej diecie nie powinno zabraknąć świeżych warzyw i owoców, chleba wypieczonego z mąki z pełnego przemiału oraz kasz i brązowego ryżu. Słodycze, frytki i hamburgery powinniśmy spożywać tylko przy wyjątkowych okazjach. Odżywiając się zdrowo unikniemy nie tylko nadwagi czy otyłości, ale również chorób serca. W utrzymaniu prawidłowej wagi ciała oraz właściwego funkcjonowania serca pomoże nam uprawianie ćwiczeń fizycznych. W utrzymaniu dobrej kondycji pomoże nam jazda na rowerze, energiczny spacer lub jogging. Połączenie zdrowej diety z codzienną porcją fizycznej aktywności sprawi, że będziemy mogli żyć zdrowiej, szczęśliwiej i dłużej. Łatwiej też poradzimy sobie ze stresem i codziennymi kłopotami.