Mięsisty workowaty narząd

Mięsisty workowaty narząd

Najszerszym odcinkiem przewodu pokarmowego jest żołądek. Jest to mięsisty workowaty narząd. Podstawową rolą żołądka jest proces wstępnego trawienia białek. W śluzówce dna i trzonu żołądka położone są gruczoły żołądkowe, które z kolei zbudowane są z komórek produkujących sok żołądkowy. W zależności od rodzaju spożytego przez nas pokarmu wytwarzane jest do 3 litrów soku żołądkowego w ciągu doby. Największe ilości soku żołądkowego powstają po spożyciu pokarmów białkowych. W skład soku żołądkowego wchodzą: kwas solny, śluz, sole mineralne, woda oraz enzymy trawienne. Enzymy trawienne to: lipaza żołądkowa, renina i pepsyna. Sok żołądkowy ma odczyn mocno kwaśny. Kwas solny, który jest składnikiem soku żołądkowego nie tylko odkaża trafiający do żołądka pokarm, ale także zmienia strukturę białek powodując ich pęcznienie i denaturację. Bez niego pepsyna, która jest najważniejszym enzymem trawiennym, byłaby nie aktywna. W żołądku następuje również przerwane trawienie wielocukrów. W żołądku ma miejsce nie tylko wstępne trawienie białek, ale również wstępne trawienie tłuszczów zemulgowanych. W żołądku wstępnie trawione są takie produkty jak śmietana i mleko. Z czynnościami żołądka związane są wymioty oraz wstydliwa w naszym kręgu przypadłość, jaką jest bekanie. Wymioty to odruch obronny żołądka, w efekcie którego z żołądka usuwane są niepożądane przez organizm substancje lub substancje toksyczne.