Biedny, niedoceniony ziemniak

Biedny, niedoceniony ziemniak

Czy wiesz, że tak naprawdę jednym z najbardziej niedocenianych warzyw jest ziemniak? Dlaczego się tak dzieje? Nie znamy bowiem pewnych jego tajemnic. Ziemniaka trzeba wiedzieć, jak przyrządzić, ażeby nie utracił on swoich właściwości odżywczych. Możemy bowiem go usmażyć – i jest to najgorszy z możliwych sposobów! Właśnie wtedy ziemniaki stają się bardzo tuczące, ciężkostrawne. Tymczasem można przyrządzić bardzo smaczne, odżywcze i lekkie dania z ziemniaka. W jaki sposób najlepiej jest to zrobić? Przede wszystkim ugotować na parze w łupinie. Praktycznie nie traci on wówczas witaminy C – co więcej, mają one wówczas mało kalorii i są naprawdę zdrowe. Jeżeli zatem masz nadwagę, chcesz schudnąć i poszukujesz na to smacznego sposobu, gotuj ziemniaki na parze w obierkach! Co więcej, dzięki nim nasz organizm pracuje o wiele lepiej – poprawiają się bowiem różne funkcje żołądkowe, a pewne dolegliwości mijają. Są jednak rzeczy, na które musimy zwrócić uwagę, jeszcze zanim zaczniemy przygotowywać samego ziemniaka. Bardzo istotna jest tutaj barwa skórki, która może świadczyć o jego toksycznych właściwościach! Strzeż się skórki o zielonej barwie, jako, że wówczas zaczyna wydzielać się solanina. Jest ona bardzo niebezpieczna, a spożyta w większej ilości może nawet stymulować powstawanie nowotworów.